30 december 2014

Om fyrverkerier, tycker vi inte!

Från och med den 15 december då raketförsäljningen drar igång lever en av mina bästa vänner som i en bunker för att skydda sin hund från era raketer. I hennes lägenhet är persiennerna nerdragna, och hon har dessutom alla gardiner fördragna och extra lakan utanför det för att stänga ute ljud och ljus från raketerna. Tvn är på dygnet runt och i köket spelar radion för fullt, bara för att leda bort tjutet från eventuella raketer. Hon kan inte släcka lamporna för då syns ljuset och färgerna tydligare från fyrverkerierna och det skrämmer hunden. De är fångar i sin lägenhet som mest liknar en bunker för att ni dels  inte följer reglerna angående raketer och skjuter hejvilt överallt men också för att hon aldrig vet när ni får lusta att skjuta iväg nån eller några raketer. Detta, eller att hon snart inte kommer kunna sova en hel natt för att hunden är livrädd för att någon bränner av ett gäng raketer på kvällspromenaden och hunden sen darrar som ett asplöv och att  hon sen får gå upp mitt i natten för att byta lakan då hunden dreglar ner dem  av total skräck. Det bryr ni er inte heller om, eller att ni skrämmer  andra djur så de flyr i ångest. Eller hästar, kossor eller andra vilda djur som i ren panik kastar sina foster och får missfall. Detta tänkte jag inte ta upp för ni bryr er bara om att ni ska få skjuta era raketer.
 
Däremot tänker jag nämna vad Vänersborgs kommuns lokala ordningsstadaga säger:Det krävs tillstånd från Polismyndigheten för att få använda fyrverkerier inom ett avstånd av 100 m från sjukhem, ålderdomshem, begravningsplatser och kyrkogårdar. Syftet är att upprätthålla den allmänna ordningen och att förhindra att människors hälsa eller egendom skadas till följd av användningen av fyrverkerier varor.”  Detta är något som inte efterföljs och när min vän  ringde polisen och frågade vad som gällde fick hon till svar att det är svårt för att det är kommunerna själva som gör upp vilka lagar som gäller. Men det blir bättre, för nu får inte de stora bomberna säljas. Detta hjälper föga när hon är livrädd att få in en raket igenom sitt fönster, eller i bilen som står parkerad utanför då det 200 kvadratmeter stora grönområdet med  lekplats, i det bostadsområde där hon bor används som avfyrningsstation.
3 kap 7 § i ordningslagen (1993:1617) säger att ” Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av polismyndigheten, om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.” Så trots att det är ett grönområde så är det fortfarande tätbebyggt. Att ni skjuter i parken utanför hennes hus är enligt reglerna olagligt samt livsfarligt för de boende runt området!

På nyårsafton så kostar många kommuner på ett stort fyrverkeri. Sponsra istället detta med dina pengar och njut. Istället för att provisorisk hitta på en avfyrningsramp till dina egna raketer och låt experter sköta det. Det är dessutom säkrare för dig och dina anhöriga samt personer i din närhet. För varje år inträffar hundratals olyckor där både människor och djur skadas och hus brinner ner. Föräldrar köper ut raketer åt sina barn och struntar i lagen att personer under 18 år inte får köpa eller använda raketer. Allmänheten klarar uppenbarligen inte av att hantera sprängmedel med ansvar och respekt så det kanske är hög tid att låta kommunerna ensamt ansvara för en uppvisning vid tolvslaget och förbjuda all försäljning vid sidan om. Sen vill jag även tillägga att det varken är fastighetsskötare eller kommunens jobb att efteråt städa upp era rester efter raketerna, så när ni avnjutit raketerna och  nyktrat till på nyårsdagen så städa upp efter er!


Med min text menar jag inte att det inte ska få skjutas raketer, för vem är jag att ta ifrån er ert nöje med att högljutt spränga era pengar i luften? Uppenbarligen bryr ni er inte om att ni förstör miljön, skrämmer alla djur samt skrämmer livet ur krigsflyktingar, dementa samt psykiskt funktionsnedsatta. För vad spelar det för roll? Det är ju bara nyårsafton en gång om året och ert nöje är mer värt än andras lidande.  Som hundägare ser jag inget slut på detta därför vädjar jag till er, snälla håll er till 12-slaget då vi som hundägare är beredda och kan hålla oss inomhus, och i värsta fall droga ner våra rädda hundar med lugnande och skydda dem men SNÄLLA, håll inte på att okynnesskjuta hela tiden, för detta är verkligen det mest störande; det vi inte kan gardera oss emot.

20 december 2014