31 juli 2008

Skoskav, getingstick och spårhund

Igår var det Nossebro marknad, jag hjälpte en släkting å sälja hundgrejer där. Det är riktigt roligt att "tjöta" med folk och kunna ge de råd om vad det kan köpa för grejer till sina favoriter.

Tog även ett varv runt på marknaden och köpte en reflextröja som jag tänker ha på höstkvällarna när det är mörkt men fortfarande för varmt för vinterjacka.

Under dagen lyckades jag klappa på en geting och fick ett stick mellan fingrarna. Som tur var så reagerade jag inte på det. Var lite orolig då jag trampade på en förra året och hela foten svullnade upp...
Istället så krånglar fötterna nu för att jag har fått skoskav.... Så tar mig fram som halta-Lotta nu. Såå lyckat när vi i morgon ska ta en dagstur Helsingborg - Helsingör... Men det är bara att bita ihop!

Å vad gäller min spårhund så ger jag snart upp! F*n vad det är tråkigt å spåra!
La ett spår på morgonen lät det ligga 2timmar som jag blivigt rådd.
Gjorde jag en stor cirkel och korsade mitt eget spår.
Korsade en skogsväg och hade en 90gradersvinkel.
5 apporter bestående av gummislang klädnypa, snusdosa, nyckelband och plånbok.
OBS! Jättedålig skiss!!


Visst så tar han det lugnare med längre liggtid.
Men idag så vet jag inte vad som hände när vi kom till "rundningen" så ville han först bakspåra. Jag stannade och lät honom jobba tillbaka. Men efter det så slutade han spåra. Det var som att han bara var på promenad och skulle kissa. Det har han aldrig gjort i spåret innan. (rätta mig om jag har fel)
När han väl "lallade" sig runt cirkeln och fortsatte åt rätt håll så gick han över klädnypan. (Som vanligt...)
Han gick den väg jag gått men om han spårade? Knappast, men på något sätt så hittade han fjärde apporten och efter det så kom nosen igång igen...
Han hittade sista apporten skitsnyggt och fick då massa korv.

Så nu är mina frågor:
* Varför är det så svårt att hitta klädnypor?
* Varför tappade han motivationen i rundningen?
* Är han "känslig" och kände att jag var lite sur i morse och när jag sedan blev besviken på honom under spåret gjort att han sket i att spåra?
* Vad ska man ha för halsband/sele för att inte trassla in hela hunden och skogen?
* Vad ska man ha för handskar eller lina för att den inte ska bli glidig, när man har en hund som producerar kopiösa mängder slem när den spårar?



Nu har Jackie ätit smärtsillande i sex dagar och hon blir som en helt annan hund. Det är så kul att att de henne pigg och glad. Idag har hon jagat Pondus i trädgården till och med löshoppat lite hinder.


Måste även visa ett halsband som jag är så sugen på att beställa till Pucko

29 juli 2008

Kvällsdopp

Igår på kvällspromenaden gick vi ner till bryggan för att bada.
Jag satte mig ner och tittade på när hundarna badade och betade vass.
När Jackie simmar iväg ser jag att hon trasslat in i en fiskelina och ropar upp henne för att ta bort det.
Men så förvånad jag blev när jag såg att hon svalt en del av linan!
Troligtvis så har hon fått i sig den av misstag när hon betat.
Skyndar oss hem och ringer veterinären som bedömmer att jag inte ska dra upp linan utan får kast mig in i bilen och komma ner till dem i Göteborg...

Sagt och gjort kl 21 lämnar vi hemmet och beger oss till veterinären.
Efter telefonsamtal med fadern och uppdatering om hur vägen gick så är jag lite lugnare. Tills den avfart jag ska in på är avstängd!!!
Men det är tur att man har en pappa som kört lastbil i Göteborg och kan guida en rätt.

När jag sedan ska plocka ur Jackie ur bilen så har hon kräkts upp linan!
Jag i min stress och oro har inte hört henne där bak.

Så vi gick in och pratade med en sköterska och åkte sedan hem...
Dessa hundar de gör verkligen allt för att få lite uppmärksamhet och för att se Götet by night!

Ett SMS

med ett tråkigt meddelande kom precis...

"Nu vallar Kevin alla får i himlen. En stor saknad men samtidigt en lättnad är lämnad kvar i mitt hjärta. Nu slipper han lida mer. Älskade Kevin!"


Lider med Malin, Kevin var och kommer alltid vara en mycket speciell hund.
Men nu har han inte ont längre och kan outtröttligt valla alla får.

Han har fått en väldigt speciell plats i Jackies och mitt hjärta.

28 juli 2008

Hot hot hot!

Det är sjukt varmt ute, så vi gör så lite som möjligt på mesta möjliga tid. I alla fall på dagarna. På kvällarna och morgnarna passar vi på att promenera, bada och träna lydnad.

Förutom i lördags då jag troligtvis fick nån släng av solsting och la ett spår till Pondus.
F*n så bra har han aldrig spårat! Noggrant, bra tempo och hittade alla tre apporter. Så detta betyder att jag alltid ska träna spår när det är 27grader varmt!

Ja vad har vi gjort mer?
Jo äntligen så är Jackie fixad, hon har nu mestadels jämnlång päls. Men små tofsar hittar jag fortfarande. Det e svårt detta med klippning.
Pondus har blitt av med sin underull och är ryckt i öronen.
Klorna är klippta och båda var ny duschande och rena tills de badade i Nossan...

Jag och Pondus studerade en bäver i gårkväll och tränade på att vara passiv när jag pratade med "svärfar" och hans löptik stod inne i trädgården.
Ha skötte sig bra trots lite gnäll. Kanske skulle satsa på kastrering ändå?

24 juli 2008

Bevakingsträning

Igår tränade vi bevakning. Det gick väl sådär men får väl vara nöjd eftersom att de andra tyckte att det var bra. Vi gick en lång partullstig "torr gång" för att se dämpa honom lite. Visst så dämpar det men han skäller ju ändå efter ett tag.

Så var det sedan uppbindning i basen. Det fungerade bra lite gnäll och någon kvist som slaktades men inte mer. Något gruff var det inte heller med någon annan hund.

Tyvärr så ha det börjat krångla för A-C och Alfred så idag provade vi att köra honom med annan förare för att se om det blev skillnad.
Jag fick äran att provköra kelipen på partullstigen. Vilken skillnad det var mot att gå med riesen. Det märktes knappt att han gick där!
Mycket roligt och lärorikt att få köra en annan hund.
Så vad kom vi fram till om honom då? Jo att han inte riktigt vågar ta egna initiativ med matte, något har hänt i deras relation på partullsitgen. För att han hittar figgen men struntar i den om matte inte säger; varsågod.

Det är svårt med hundar som är signalkänsliga. Det kan ju vara så att hon råkat nypa honom när han skulle släppas och så har det blitt så dumt...! Så i fortsättningen så ska hon inte krypa fram och stötta honom utan vid första markeringen bara släppa koppel och låta honom lösa det själv. Det ska nog gå bra annars så kan hon få köra Pucko om hon vågar...

Hur gick på provkörningen då?
Jo vid första vind-figuranten så tog han ett ställe där figgen stått (och funderat på var denne skulle gömma sig) och sedan blev det ett skitsnyggt spårupptag, ingen tvekan om vart spåret gick! Figgen hittade vi också.
Andra vindfiggen plockade han såå snyggt och då släpptes han bara in och lekte med figgen själv.
Matte var glad över att han gick bra, men jag tror nog att det känns lite jobbigt för henne också när det är som det är.


Sen var det dax för Pucko igen. Han arbetade bra trotts att han var trött efter förra stigen och värmen som varit under dagen. Han hittade en spårövergång, vi följde efter, men sen tappade han den. Gick tillbaka och hittade en ny. Denna var rätt och ledde till en korvtant.
Detta spåruppag är jag besviken på, då han tog spåret bra men sedan såg figuranten och rusar dit... F*n det är ju spår!
Det är kanske jag som är löjlig men spårar man så ska man inte titta sig omkring efter apporter osv. Ser han något och tror att det är en apport, så kan han ju missa en vinkel eller en riktig apport!

Det är bara träning och åter träning som gäller! Ska se om man kan muta nån släkting att hjälpa till i helgen...

Efter bevakningen tog vi oss den joggingtur som inte hanns med på morgonen.
Det blev för mycket för en riesenhjärna! Han bet i kopplet, skulle ha dragkamp och stanna och lukta. Men han somnade j**ligt gott när vi kom hem. :)

**
Idag så ska vi nog hänga vid grushålan och bada. Det verkar bli en varm dag!

21 juli 2008

Hittad....

ägare till hunden. Pappa sms:a i morse och sa att det var en av grannarna som jag ringde igår men som inte svarade.
Polisen ringde senare och undrade hur det gick med hunden och om de skulle hämta den och köra den till stationen. Snacka service igår skulle jag ju köra in den... Skönt att den kom till rätta. Nu hoppas jag på dagens ros, för min hjälte insats! :)

Har även hittat fotgåendet... Minnet var trotts allt inte helt bort blåst. Snarare lite grå-suddigt och behövde bara lite påminnelse för att klarna. Vi tränade inte detta så mycket utan tränade sedan på att stå stilla... Länge... Typ 5sekunder. Efter längre tid så blir han osäker och börjar backa, ligga skälla mm mm
Detta är hel och hållet mitt fel! Så nu har jag lessnat på detta och anmält mig till en klickerkurs för att få någon ordning på mig själv! Stackars instruktör...
Efter det så tränade vi slalom och han börjar förstå vilken sida man ska gå in på. Han klarar nu av att gå slalom mellan fyra pinnar och han är riktigt duktig.
Det har varit en väldigt bra dag med hundtränign och promenader även jogging har hunnits med.

Hittade bilder från Danmark, på den vackra stranden med det iskalla havet.
Åå vad jag längtar tillbaka dit, det var så vackert.

Ta sig en go drink och koppla bort allting


Får hoppas att vi tar oss tid att åka någon dagstur snart...

20 juli 2008

Äntligen och Hittehund

Så har jag fått tag på ett nytt skär till maskinen!
Så nu ska Jackie bara badas igen och så ska de sista tofsarna bort. Tog en sväng ut till Häromi i fredags och fick ett nytt på garantin! Sen blev det en del tuggben och godis när vi ändå var där.

Vi har tränat lydnad och nu är den stora frågan; Vart f*n har fotgåendet tagit vägen??? Minnet på schnauzern har totalt suddat ut vad fot betyder!
ÅÅÅ vad roligt!!!
Ett tag kunde jag betalat för att få sålt honom...

Men så valde jag att behålla honom ändå för att nu har spåret fungerat istället! Jippi! Kanon bra tempo, nogrann koll på övergången och hittade apporter.


*****
När jag tidigare idag var och fikade med min farfar så tyckte jag att det gick en hund utanför. Skumt alla vovvarna var ju inne... Så jag gick ut och kikade och vad hittade jag???

En gammal svart och lånhårig blandis. Typ lapphund.
Lockade på den för att se om den hade halsband eller märkning. Men inget...
Så jag tog med mig den och satte in den bilen för att den inte skulle försvinna. Kände inte igen hunden alls. Ringde fadern som vet ungefär vad grannarna har för hundar. Men inget napp där heller.

Ringde polisen och fick prata med ett riktigt trevlig kvinna. Så om ingen hör av sig i kväll eller i morgon så får jag ta och köra in den till polisstationen.
Ringde även runt till några grannar men ingen saknade någon hund... Hoppas den kommer till rätta! Kan ju också chansa på att åka till veterinären och kolla om den är chippad...

Jag får fundera på det tills i morgon.
Vet du någon som tappat bort en gammal svart blandrashund i trakterna runt Alboga så hör av dig!

16 juli 2008

Promenad och tankar

Det blev ingen bevakning idag på grund av att jag har haft ont i huvudet till och från idag. Så tråkigt men vill inte träna när man inte kan fokusera sig ordentligt.
Så Pondus och jag har varit ute på en "hitta vilse" promenad istället. Väldig roligt att hitta nya promenadvägar. Vi hittade till och med en skytteklubb... Det är inte illa för att vara ute på landet!
Denna gången var jag inte så vilse utan visste nästan hela tiden vart jag var. Inte illa!

Marsvinet (Jackie) ska få sig en enskild promenad sen. När det blivigt mörkt! Vore ju pinsamt om någon såg henne...

************************
Idag har jag funderat på varför man inte är mer tacksam...
Varför ska man ställa så höga krav på sig själv och sitt liv?
Lev här och nu, i morgon kan det vara för sent.

Detta kom jag fram till...
* Glädjas åt ditt liv, det finns de som har det värre.
* Att även om jag är tjock så är jag frisk.
* Även om jag inte alltid är så smart, så kan jag i alla fall klara mig själv.
* Fast att jag har ont om pengar, så går det runt.
* De dagar allt känns jobbigt passerar och nya lättare dagar kommer.
Sen sägs det att
Av motgångar blir man starkare! - så när jag blir vuxen kommer jag vara starkare än Pippi Långstrump!!!

Till sist
Tro inte på allt du hör,
spendera inte allt du får
och sov inte så mycket som du skulle vilja...

Vad är du tacksam för?

15 juli 2008

Stackars Jackie....

Hon ser ut som en... ja vet inte vad, en hippie?
Å varför nu detta då? Jo jag har länge tänkt att klippa ner henne och idag skulle jag göra det. När jag har hållt på en stund så börjar maskinen krångla... Den klipper inte längre utan bara "luggar" henne.
Så bra timing då kroppen är rakad, hon har tre långhåriga ben och ett som är halvklippt. En rakad sträng mitt på huvudet och på svansen... Ser inte allt för snyggt ut kan man ju säga!

Åkte akut hem till sambons släkting som är lite mer teknisk än mig.
Han plockar isär skäret (visste inte att man kunde på det hållet också) och oljar upp det. Så fungerade det!
Kanon åker hem och ska fortsätta, då hinner jag ta två tag och så börjar den luggas ingen.
Så jag plockar isär och håller på. Den fungerade efter det i två tag och sen blev det samma igen...
Så nu får Jackie se ut så här, tills jag fixat någon som kan laga min maskin.
Stackars hund, kan ju inte ta med och visa henne på bevakningen i morgon...

13 juli 2008

Ännu en helg

Fredagen tillbringade jag i stan med min syster och försökte vara smakråd när hon skulle köpa kläder... Lyckades faktiskt hitta ett par leggins å en tunika till henne, är lite avis på tröjan faktiskt...
Hittade själv en jättesnygg tröja men priset på lappen var lite för högt för min smak.

På kvällen skulle jag gått en promenad, eller vi kom några kilometer. Så skulle jag bara in till sambons pappa å sambo, och hämta några papper.
De satt ute i trädgården och gottade sig, så jag stannade lite för att hundarna skulle få leka och för att snacka lite skit. Sen skulle det bjudas på en öl eller grogg till det skulle det vara popcorn mm. Behöver jag säga så mycket mera än att promenaden slutade där?
Sambon ringde efter tre timmar och undrade om jag gått vilse igen.
Han kom sen dit och vi hade alla en mycket trevlig kväll och hundarna sov gott efter allt bus.

I lördags så shoppade Pondus loss. Så nu är hela hans månadspeng spenderad på tuggben och en ny kätting och karbinhake från biltema. Tror eller ej men det finns bra hundgrejer där me´.
Förra gången köpte jag gummislang för att ha som apporter...

På kvällen gick vi en lång och härlig promenad i duggregnet och tränade lite fotposition och platsliggning.
Jackie fick vara hemma då jag märker att hon inte är riktigt fräsch. Får nog börja ge henne smärtstillnade igen.

Idag söndag har vi roat oss med städning av huset och uppletande i skogen.
Städningen slipper ni läsa om :)
Uppletandet gick bra, han letar noga och plockar grejerna bra. Men det är inte lika roligt att komma in... Träning träning...

10 juli 2008

Gårdagens bevakning

var som sagt lyckad. Stigen var ungefär en kilometer lång och innehöll en vindfigurant och en ljudfigurant. Båda figgarna låg på slutet.
Detta var bra för att då var han så trött på att skälla och äta träd att han arbetade riktigt bra.
Han plockade båda på vind och med fina markeringar.

Sen var det en kortare partullstig med en spårövergång. Den missade han totalt!
Så vi gick av stigen och gick några meter in och då var det inga problem.
Detta erkänner jag att vi inte har eller har kunnat träna på...
Eller vi har tränat på det, men med ovallad patrullstig...
Då det är svårt att valla stigen själv och samtidigt göra en spårövergång... Hmm ska kanske ska låna någon grannes skor och gå spåret med???

Men är ändå så nöjd med att han skällde så lite som han gjorde. Visst så åt han träd och badade i vattenpölar. Men som man säger... Rom byggdes inte på en dag...
Å Pondus blir ingen färdig hund, förren han har dresserat sin matte rätt!

***************
Idag har jag fotograferat brorsans bil. Fick några bra bilder i alla fall, trots motivet... (HE HE)
Lagat tacogratäng och gjorde en mumsig efterrätt.
Som tack så fick pappa valla en patrullstig och bror göra en spårövergång... Vad har man inte familjen till? Om man inte ska utnyttja dem?

Denna spårövergång missade han på första vägen men på tillbakavägen tog han det bra. Spårade med något hög nos men med okej tempo.

Pondus byter skurborsten mot korv.

9 juli 2008

Lycklig

Nyss hemkommen från en väldigt lyckad bevakningsträning!!!

Gick en patrullstig på nästan en kilometer, oerhört lite skall, snitsel ner plockande och slaktande av träd.
Han plockade båda figgarna på vind, en var tänkt som ljud. Men det tyder på att han arbetar med nosen och/eller att vinden spelade oss ett spratt.

Skriver mera i morgon, för nu ska vovvarna matas...

7 juli 2008

Svettiga moment...

Svettigtmoment nr 1
Ett långt spår med 5 apporter (träbit, läderlapp, gummislang, läderhalsband och en plånbok) och två vinklar.
La spåret i varierande terräng för att se om det blev någon tempoförändring.
Ha ha, det var det dummaste jag gjort. Inte f*n tog han det lugnare för att det var tätskog... Han plogade sig fram och jag försökte hålla emot samtidigt som jag skulle ducka för alla kvistar och sick-sacka mig mellan träden...

Överlevde skogen och sedan tog vi oss ut på en bergsknalle med mossa. Han tappade spåret där men arbetade sig bra tillbaka. Är det svårare att spåra på sådant underlag?

När spåret var hittat begav vi oss in i blåbärsriset, snubblade mig över en kvist (som jag inte såg när jag la spåret)
Tror att han slarvade lite under sista delen av spåret, men är inte säker på detta då mitt lokalsinne är försvunnet...
Kan det vara så att han har så bråttom så han chansar?

Svettigtmoment nr 2
Är så stolt över mig själv! Fick äntligen tummen ur och begav oss ut och joggade.
Vi var ute nästan en timme och varvade power-walk med joggning
Pondus var väldigt duktig och försökte inte brotta ner mig någon gång. Inte ens när jag kippade efter luft!
Han nöjde sig med att hålla kopplet i munnen och sprang både vid sidan och framför.
Han tyckte att det var riktigt roligt och jag är så nöjd med mig själv.
Nu ska detta bara bli en vana.

Mindre svettigt är det med ny tillskotten. Enda problemet är att vi inte vet könen på dem... Men vad gör det när man är söt...?

Min katt, om det är en flicka kan det vara en Michelin eller en Lola?
Pojke Nitro eller Cooper? Förslag någon?


Sambon hoppas på att detta är en pojke som kan heta ferrari ENZO

Helgen som varit

Har inte bestått av så mycket hundträning då vi haft gäster här sedan torsdag. Lite slalom och hopphinder har vi tagit oss tid att träna. Annars så har det mesta varit promenader, bergsklättring och bad.

I lördags var en nästan hundledig dag, klockan 5 gick jag upp och gick en promenad med hundarna. För att sedan väcka bror, Ea och sambo för att bege oss oss av hemifrån klockan 7.
På vägen käkade vi frukost och klockan 10 var vi framme på Boda Borg.
För er som inte vet vad det är, så kan man säga att det är lite som Fångarna på fortet. Fast man går in hela gruppen för att klara olika utmaningar.
Det består av 21 olika banor som består av 3-5 rum.
I ett rum så skulle man krypa igenom en labyrint, och när man klarat det rummet så skulle man balansera på en bräda och i tredje rummet skulle man fiska upp en väska på en pinne för att skicka den vidare till nästa pinne.
Vissa banor var väldigt svåra och andra ännu svårare. Men efter fyra timmars kämpande hade vi fått ihop 8 stämplar! Det var en mycket rolig dag och inte så dyrt heller!

På vägen hem sov vi alla väldigt gott, förutom sambon som fick köra...

Vi var hemma vid halv7 och gottade oss då med pizza.
Pondus hade passat farfar hela dagen så han var ganska så trött när vi kom hem.
Det är rörigt att hålla koll på gamla gubbar som ska se på TV, lägga patiens och som går ut och röker...
Det är så skönt att veta att Pondus är snäll och skötsam när farfar passar honom.
Vi avslutad dagen med en promenad och sen kröp vi ner i sängen.

På söndagen så träffade vi labben Stina på promenaden så de fick leka lite, Jackie springer bara runt och skäller. Medan de andra lever rövar och man får akta sig för att inte bli omkullsprungen.

Senare på dagen fick vi hem kattungarna, fortfarande könlösa.
Hundarna accepterade tillökningen men katterna har fortfarande inte godkänt dem. Tigra har hälsat men Elise flyr så fort hon ser dem.
Detta kan nog bli en rolig följetång...

2 juli 2008

Blåbär & Bevakning

Morgonpromenaden blev genom skogen och blåbärsris.
Jackie kom nästan ihåg hur man gjorde för att plocka bären medan det var en helt ny upplevelse för Pondus. Jackie plockar de så fint en och en. Pondus däremot plockade hela kvistar och spottade mestadels ut blad utan att få äta några bär. Han gav upp efter ett tag då bladen inte var så goda.
Jackie får hjälp av brodern


Pondus roade sig istället med att smyga på oss medans vi satt i blåbärsriset och njöt av solen.


Kvällen bjöd på bevakningsträning.
Det blev en partullstig med en vindfigurant och en partullstig med spårövergång/upptag.

Han var koncentrerad men så började han skälla då han tyckte att han plockat "rätt" vind. Säkerligen var det rätt också men kan ju inte belöna skall. Släppte honom istället på andra markeringen.

Spårövergången/Upptaget gick inte så bra.
Det som var bra var att han inte valde bakspår, resten bestod av hög näsa, farten och missat föremål. Inte ens markering på snitseln... Tog bort honom från spåret kopplade om, gav en godis och gick tillbaka. Detta var inte likt honom.

Som tur var så fanns det en övergång till som vi fick ta.
Denna gång gick det bättre men nu så tappade han spåret när det korsade en väg och så kom nosen upp igen. Tror inte han hittade spåret ordentligt utan han chansade på att spåret skulle framåt och lådsades spåra dit. Nu markerade han på snitseln i alla fall och fick sin belöning.

Kort sagt så är jag inte nöjd med träningen men vad kan man räkna med?
När vi inte tränat bevakning på en månad och spåret krånglar mest hela tiden...



Har funderat på varför jag alltid lyckas hitta så konstinga ställen hela tiden, jag går en kurs men ingen vet hur de ska hjälpa mig!
F*n hade jag vetat hur jag skulle göra så hade jag väl inte gått kurs?
Till hösten blir det till att gå kurs på annan klubb...

Fram till dess så byter jag hobby och börja spela tv-spel!


1 juli 2008

Promenader

Dagen började vi med en lång offroad promenad, ett tag kändes det som vi verkligen hittat vilse. Men till slut så kom vi till den vanliga vägen vi brukar gå.
Vi gick igenom tätskog, över ett kalhygge, genom blåbärsris och klättrade upp för en kulle. Det var en mycket trevlig promenad. Pondus racear runt som en tok utan att tappa kollen på vart man är medan Jackie håller sig nära. För att kunna gå den väg jag går.

På eftermiddagen kom Ea hit och bjöd bror och mig på tre rättersmiddag! Mums!
Förrätt: Svampfylld gurka
Huvudrätt: Fläskfile med grönpepparsås och bakpotatis
Efterrätt: Toscapäron
Så himla gott!

Efter maten gav vi oss ut alla tre och hundarna och besteg "Mount Krumbo".
En kulle eller berg eller vad man kan kalla det. Det var lite klurigt ett tag då Pondus kom på att han skulle vända och jag försökte komma upp. Jackie tappa greppet och halkade ner mellan två stenar. Men som tur var, så var bror bakom och lyckade hjälpa henne upp. Vi hade mycket roligt både två och fyrbenta.